Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Εφιαλτικό σενάριο από Le Figaro: Οριστικό κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων




Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την «βόμβα» που έβαλε πριν από λίγο στο θέμα του προσφυγικού δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Σε άρθρο της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες – μετράει και την Ελλάδα- αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων. Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας.
Το γεγονός ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των «28» αφήνει να εννοηθεί ότι και η χώρα μας θα υπογράψει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.
Αναμένονται εξελίξεις και οι αντιδράσεις σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. 

Η Ευρώπη μας κλείνει τα σύνορα
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού καθώς φαίνεται ότι η ταύτιση αξιολόγησης και προσφυγικού οριστικοποιεί την μετατροπή της Ελλάδος σε μόνιμο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Παρ’ ότι η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη για το θέμα του προσφυγικού φαίνεται αποφασισμένη να κλείσει τα σύνορα παίρνοντας τις δικές της αποφάσεις, πριν προλάβει καν ο πρωθυπουργός να μεταφέρει στην ευρωπαϊκή ηγεσία την αγωνιώδη κραυγή της Αθήνας να σηκώσουν και οι εταίροι το βάρος που τους αναλογεί για την προσφυγική κρίση, να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και επιδείξουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη κόντρα στην ακροδεξιά πίεση που ασκούν σε πολλές κυβερνήσεις ακραίες  δυνάμεις.
Φαίνεται ότι η Ευρώπη κινείται μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση και οι Βρυξέλλες θα επικυρώσουν ατύπως σήμερα τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot. Οι περισσότερες χώρες δηλώνουν απρόθυμες να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, επιλέγοντας να ρίξουν στην Ελλάδα το βάρος. Απόφαση για άνοιγμα των συνόρων δεν προβλέπεται να υπάρξει και με δεδομένο τον κίνδυνο οι ροές να συνεχιστούν, η χώρα μας βρίσκεται ολοένα και σε πιο δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει διαπραγμάτευση επ’ αυτών, αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ικανοποιηθεί με την ιδέα του «εύκολου θύματος», που για μία ακόμη φορά είναι η χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν κλήθηκε καν στο δείπνο κεκλεισμένων των θυρών, που είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο τούρκος προωθυπουργός Νταβούτογλου και ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Ρούτε.
Ο πρωθυπουργός θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων το πρωί της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα, πριν αρχίσει το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου το μεσημέρι.  Λίγο μετά τις 9 συναντάται με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αντικείμενο το Κυπριακό. Αμέσως μετά (στις 10) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μισή ώρα αργότερα θα δει τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.
Στις 11 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας.
Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας.



πηγή parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου